Joó Mónika gasztronómus előadásában arról beszélt, nagyanyáink hogyan őrizték meg az élelmiszereket azokban az időkben, amikor még nem volt hűtőszekrény. A húsokat füstölték, a gyümölcsökből lekvárt, szörpöt készítettek, a zöldségeket olajban tartósították. A  gazdasszony büszke volt a kamrájára. Az idő előrehaladtával a kamrák egyre kisebbek lettek, esetleg az új lakásokból már hiányoztak is. Egyre több tartósított élelmiszert fogyasztunk. Az előadó és családja éppen az egészséges étkezés jegyében kezdte alkalmazni nagyanyáink módszereit. Saját kertjének, gyümölcsösének termékeit rakta a kamra polcára. Ahogy egyre bővült a termékpalettája, vásárokban, fesztiválokon kínálta egészséges szörpjeit, lekvárjait. Diabetikus termékeket is készített, s ezeknek nagy keletje lett. Szentgotthárdi előadását is saját készítésű szörpökkel, dzsemekkel illusztrálta. A szép számú közönség megelégedésére kóstolót is hozott, illetve vásárolni is lehetett a sokféle szörpből, lekvárból.
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap pályázata támogatta.