“Sokféle szerepben és helyzetben, naponta tapasztalom a népmese, a dal, a játék, a tánc felemelő és megtartó erejét, hiszek abban, hogy segítségükkel hidat lehet építeni, múlt és jelen, fönn és lenn, ember és ember között. Újragondolt, korszerű és gyerekközpontú pedagógiai módszerekkel összekapcsolva és élővé téve a hagyományt, – a mesélés, mondókázás, népi játék, népdal beépítése a tanításba, az intézményes és családi és nevelés gyakorlatába-, kimeríthetetlen erő és örömforrást rejt, minden gyerek, pedagógus és szülő számára.” – vallja Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely vezetője, aki az Országos Könyvtári Napok keretein belül pénteken a Gyermekkönyvtárba látogatott el.

A délelőtt folyamán nagycsoportos óvodásoknak tartott mesefoglalkozásában átélhettük a mélységet és a magasságot: hol könnyeket csalt a szemünkbe, hol együtt nevettünk. Fantasztikus pillanat volt, amikor minden résztvevő egyesével válhatott Marcsi segítségével „aranyalmává”, arra emlékeztetve minket, hogy külön-külön mindenki egy igazi kincs.

Délután a szülőket és pedagógusokat vártuk Marcsi előadására. A mesepedagógus nagyon fontos és elgondolkodtató tényeket és kutatási adatokat osztott meg a jelenlévőkkel. Felhívva a figyelmet, hogy a mesének, mesélésnek milyen nagy jelentősége lenne a mindennapokban, mivel a mesékben benne rejlik az ősbizalom: a végén minden jóra fordul. Bíztat, kitartásra sarkall, hogy addig nem lesz vége a történetnek, amíg az meg nem oldódik.  Gary Chapman 5 szeretetnyelve is megvalósul a mesélés során, hiszen közben minőségi időt és a történetet ajándékozuk a gyermeknek, akire közben figyelünk és akivel szoros, szeretetteljes testi kontaktusba kerülünk. Napi 15 perc mese, 1-1,5 évvel érettebb szövegértést, olvasási képességet, bővebb szókincset eredményez, fejleszti az iskolában is elengedhetetlen fókuszált figyelmet és koncentrációt.

Hálásan köszönjük Marcsinak az együtt töltött felejthetetlen napot! Hogy nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megérintette és elvarázsolta, hiszen „a mese olyan útravaló, amit nem tud más nyújtani!”