Eszter a szentgotthárdi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaként óvodás és kisiskolás gyermekekkel foglalkozik, így az előadását követően szívesen válaszolt a szülők kérdéseire, jótanácsokkal látta el őket a felmerülő nehézségek, problémák esetén. 

A szakember felvázolta a nyelv- és beszédfejlődés jelentősebb mérföldköveit, beszélt a megkésett beszédfejlődés okairól. A nyelvi késés manapság ugyanis egyre több gyermeket érint. Ennek okai lehetnek öröklött, a születéssel összefüggő tényezők. Ugyanakkor a környezeti hatások kiemelt szereppel bírnak ezen a téren, vagyis az ingerszegény beszédkörnyezet, az elektronikai eszközök túlzott használata mind-mind a kisgyerekek megkésett beszédfejlődét eredményezhetik. A mondókák, dalok pozitív hatásai között említhetjük az emlékezet, fantázia fejlődését, általuk megismerkedhetnek a gyerekek az őket körülvevő világgal, környezettel, természettel, a dajkarímek pedig segítik őket a más gyermekekkel való együtt játszásra és a mesehallgatásra.  Kitért a beszélgetés és az olvasott mese közti, illetve a televízióban látott és az olvasott mese közötti különbségekre: míg mesehallgatás közben a gyermek képzelőerője elindul, addig a látott mese egy konkrét képet ad, melynek következtében a képzelet nem kezd el szárnyalni. A logopédus felsorolta a különböző életkorokban kedvelt mesetípusokat, és kiemelte a nyelv- és beszédfejlődésre gyakorolt pozitív hatásokat, mint a szókincsbővítést, a verbális figyelem, beszéd- és kommunikációs készség fejlesztését. Szó esett arról is, hogy milyen a jó mese, hogyan meséljünk a gyermekünknek, és hogy milyen számos pozitív hatása van a mesehallgatásnak. A mondókák, dalok, mesék ugyanis a későbbi iskolai tanulmányokra is hatással vannak, hiszen egy jól működő verbális memória nélkül a kisiskolás kudarcra van ítélve az iskolában. (A verbális emlékezet mindezek hatására fejlődik.) Végezetül Eszter egy megszívlelendő Albert Einstein idézettel zárta az előadását:

„Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked okos legyen, akkor olvass neki sok mesét. Ha még intelligensebb gyermeket szeretnél, olvass neki még több mesét.”