Dackorszak…

Ki ne hallotta volna már ezt a rettegett kifejezést? Ám, ahogy minden nehéz helyzetre, úgy erre is van megoldás. Dr. Szabó Ágnes egy interaktív és emberközpontú előadással örvendeztette meg a jelenlevőket, rengeteg aktuális, dackorszakkal kapcsolatos nevelési nehézségre megoldási lehetőségeket hallhattak a szülők.

Mi is az a dackorszak?

Egy teljesen természetes élettani sajátosság, melynek során a gyermek felfedezi, hogy önálló személyiség. Jellemzően 2-3 éves korra tehető a kezdete, de egyre inkább előfordul, hogy akár másfél évesen kialakul bizonyos gyermekeknél. Kétség kívül rengeteg türelmet igényel ez az időszak a szülők részéről, mivel ilyenkor a határok feszegetése, a kéréseknek, feladatoknak való ellenszegülés és a „NEM” szó használata tartoznak leginkább a gyerkőcök kedvenc elfoglaltságai közé.

Dr. Szabó Ágnes hangsúlyozta, hogy mennyire fontos szerepe van a szülők részéről az én-határok megszabásának, a következetes nevelésnek és a helyes kommunikációnak. A doktornő előadása azért is volt különleges, mert a megszokott formaiságoktól elvonatkoztatva először hagyta, hogy a szülők elmondhassák a nehézségeiket, majd mindezekre adott hasznos, a mindennapokba beágyazható megoldási stratégiákat.

A baba-mama délelőttök azért is segítenek a szülőknek, mert ilyenkor láthatják, hogy nincsenek egyedül, hogy más is hasonló problémákkal küzd és a legfontosabb, hogy mindig mindenre van megoldás, csak néha kicsit utána kell járni a számunkra működő módszereknek.