A gyermekek közösségbe kerülése minden család életében egy hatalmas mérföldkőnek számít. A leválás során egyfajta gyászfolyamat is végbe megy, mely a szülő és a gyermek számára is gyakran nehézségekkel jár. Hogy hogyan is készíthetjük fel a gyermekeket illetve magunkat is ezekre a változásokra, erről tartott egy átfogó előadást Mittli Éva , klinikai gyermek szakpszichológus Baba-mama délelőttünkön. Ahogy Éva elmondta, az első és egyik legfontosabb a stabilitás és a biztonság megteremtése a gyermekünk életében, hiszen amit ismernek, az megnyugvást nyújt számukra. Kezdetben szülőként nehéz lehet elengedni gyermekünk kezét, de fontos, hogy bízzunk bennük, segítsük önállósodási törekvéseiket. Emellett bizalommal kell fordulnunk a pedagógusok és a kiválasztott intézmény felé is. A csemeténkkel és a pedagógussal való napi kommunikáció segíthet a megértésben, az esetleges problémák kezelésében.

Ahogy bennünk, felnőttekben is szorongást kelt az újtól, az ismeretlentől való félelem, ez ugyanúgy jelen van a kicsik életében is. Beszélgessünk velük sokat, meséljük el saját tapasztalatainkat, történeteinket, tudják, hogy ránk mindig mindenben számíthatnak. Ugyanakkor számos, témába vágó könyv olvasásával is oldhatjuk a gyerkőcök belső feszültségét, segíthetjük az intézményi élet mindennapos eseményeinek megismerését. Érdemes ezekre is időt szánni, hogy szülőnek, gyermeknek egyaránt boldog és sikeres legyen a szeptemberi tanévkezdés.

Köszönjük Évának, hogy ismét elfogadta a meghívásunkat és egy közérthető, hasznos tanácsokkal tarkított előadást tartott a hozzánk ellátogatóknak.

Baba-mama délelőttjeink ősszel folytatódnak. Addig is szép nyarat,  jó feltöltődést kívánunk mindenkinek!