Anett bevezetőjében arról beszélt, hogy számára miért is fontos a természetközeliség, a természet kincseinek minél teljesebb körű felhasználása. Nagyon frappáns megfogalmazással arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy egyszerűen csak használjuk az élet minden területén a józan paraszti eszünket, ahogy azt az elődeink is tették és sajátítsuk el a tudásukat, a megszerzett tapasztalataikat.

A növények, a természet kincsei ősidők óta körül veszik az embert, akik az idők folyamán azt is megtanulták, hogyan hasznosítsák őket. Az egészséges életmód egyik fontos „összetevője” ugyanis a megfelelő és jó minőségű alapanyagokból készült ételek fogyasztása. Anett megfogalmazása szerint „egyél kevesebbet, de minőségit”! Ez alapján érdemes odafigyelnünk a legalapvetőbb élelmiszereinkre és azok összetevőire, hiszen a betegségek többsége a bélrendszerben kezdődik. Mivel a boltokban kapható áruk tápanyagértékei csökkentek az idők során, ezért szükségünk van tápanyag- és étrendkiegészítők szedésére. Viszont ezek kiválasztásánál is legyünk körültekintőek, figyeljünk a hatóanyagokra, összetevőkre, a megfelelő felszívódásra és a minél természetesebb szerek alkalmazására. Testünk túlnyomó többségét víz alkotja, így ennek pótlására is figyelnünk kell a testünk megfelelő működésének szempontjából. A dehidratáltság számos panaszt okozhat (fejfájás, ingerültség, derékfájás…). Megoldásként vigyünk magukkal mindenhova csapvízzel töltött kulacsot, felesleges palackozott ásványvizekre költeni.

Nagyanyáink még birtokában voltak anyai intuíciójuknak, manapság sajnos ennek az elvesztését figyelhetjük meg: nem vagyunk biztosak döntéseinkben, kételkedünk ítélőképességünkben, holott egy anya mindig tudja, mi a legjobb a gyermekének. A gyógyszerek helyett forduljunk a természet felé, bátran merítsünk belőle, melyek akár a betegségek megelőzésében, akár a gyógyításban is segítségünkre lehetnek. Anett – különféle bajokra – számos növényi és természetes „gyógyszert” sorolt fel, segítve az anyukákat abban, mit használjanak a mindennapokban, vagy abban az esetben, ha nem akarnak rögtön orvoshoz fordulni. Ráadásul ezeknek a mellékhatásai elenyészőek a gyógyszeripar termékeihez képest.

A környezetbarát háztartási praktikák alkalmazásával egyszerre kímélhetjük az egészségünket, pénztárcánkat, környezetünket és mindemellett időt is spórolhatunk. Nincs is másra szükségünk, mint ecetre, szódabikarbónára, öko mosogatószerre. A mosásánál, tisztálkodásnál is mellőzhetjük a felesleges kemikáliákat – melyek sok esetben allergiát, különböző betegségeket is okozhatnak -, mosódió, házi készítésű szappan és testápolási szerek használatával sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért egyaránt.

A délelőtt zárásaként tisztított vajat (ghít) kóstolhattunk és tapasztalatot cseréltek az anyukák a kipróbált és számukra bevált termékekkel, szerekkel kapcsolatosan. Anett búcsúzóul saját kertjében nevelt paradicsompalántával kedveskedett a résztvevőknek.

Köszönjük Anettnek, hogy elfogadta a meghívásunkat és egy olyan átfogó és gondolatébresztő előadást tartott, amely hatására ez az irány és szemlélet még közérthetőbbé és követendővé vált.

Továbbá köszönjük az Egészségfejlesztési Iroda támogatását, amely lehetővé tette Baba-mama délelőttünk megvalósulását.