Bár a krimi efemer műfaj, hamar elavul, jelentős népszerűségnek örvend mind a skandináv országokban, mind nálunk. Fűzfa Balázs véleménye szerint a skandináv krimik irodalmi értéket alig képviselnek, legtöbbjük nyelvezete is szegényes, szereplői a társadalom perifériáján élnek egy nyugati, jóléti társadalomban. A népszerűségük okát az előadó abban is látta, hogy a nyomozók visszatérő szereplői a regényeknek, s a történetek fordulatos cselekménnyel tartják fenn az olvasók érdeklődését.

Fűzfa Balázs azt is elmondta, hogy – hinnénk-e - a mai korunk a leginkább erőszakmentes. Idézte Steven Parker nemrég megjelent művét, Az erőszak alkonyát: "...valószínűleg most éljük az emberiség történetének legbékésebb napjait." A Hogyan szelídült meg az emberiség alcímet viselő mű arra mutat rá, hogy bár nap mint nap a híradásokban erőszakról esik szó, az erőszak az évszázadok során valójában csökkenő tendenciát mutat. Az olvasók a krimik által – állítja az irodalomtörténész – a bennük lévő erőszakot győzik le.

A rendkívül élvezetes előadás útmutatást is adott az olvasóknak a krimik olvasásához. A rendezvényt a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer támogatta.