Éva elsőként a kötődő nevelésről, mint gyermeknevelési irányzatról beszélt, melynek lényege, hogy az anya már születéstől kezdődően a gyermek igényeit helyezi maximálisan az előtérbe, tehát a fizikai szükségletek mellett, a lelki szükségletek kielégítése áll a mindennapok középpontjában.  Azáltal, hogy mindig figyelembe vesszük és reagálunk a babánk igényeire, biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtunk számára, mely hatására nagyon szoros bizalmi kapcsolat alakul ki a gyermek és édesanyja között. Ugyanakkor a „boldog anya, boldog baba” gondolatot sem szabad figyelmen kívül hagyni, vagyis mindemellett nagyon fontos szem előtt tartani, hogy ebben a szoros, szinte függőségi kapcsolatban az anya megtalálja önmagát, fordítson a feltöltődére is elegendő időt.

Ahhoz, hogy a megfelelő kötődések kialakuljanak, a gyerekeknek el kell sajátítaniuk az ehhez szükséges szabályokat, melyben a pozitív fegyelmezés módszere tud segíteni. A partnerségen alapuló szülő-gyermek viszony mellett fontos, hogy hosszútávon is jól működjön a fegyelmezés, ahol a megfelelő határozottság mellett a jutalmazás és a büntetés a háttérbe szorul.

Az erőszakmentes kommunikáció elsajátításánál és használatánál a fő cél a szemléletmód hosszútávú alkalmazása, hiszen ez a fajta kommunikációs technika az összes emberi viszonyunkat pozitívan befolyásolja. A szükségletek és érzéseink folyamatos kommunikálása mélyíti a kapcsolatokat és az együttműködést. Az erőszakmentes kommunikáció használatához és a többi felmerült témához is ajánlott Éva szakirodalmakat, melyekben gyakorlati példák is segítik a módszerek sikeres elsajátítását.

A délelőtt zárásaként az anyukák feltehették Évának az előadás során felmerült kérdéseiket, vagy az őket jelenleg foglalkoztató gyereknevelési nehézségekben kérhettek útmutatást.

Köszönjük Évának, hogy elfogadta a meghívásunkat, októberben ismét találkozhatnak vele Baba-mama délelőttünk résztvevői!